مروری بر تکامل زبان و ژنتیک اختلالات تکلم
Authors
abstract
زبان به عنوان ویژگی انحصاری انسان، لازمه ی تکامل فرهنگ و تشکیل اجتماع انسانی به شمار می رود و در صدر ویژگی های تکامل یافتگی انسان جای دارد. مقوله ی زبان و تکلم از منظر حوزه های مختلفی از جمله حوزه ی زیست شناسی قابل تأمل و تعمق است. به نحوی که زبان شناسی زیستی (biolinguistics) حوزه ای میان رشته ای است که به مطالعه ی زیست شناختی و تکامل زبان می پردازد و می کوشد تا عملکردی چرخه ای را در ذهن بیابد که ما را قادر به ادراک اصول و مبانی زبان می سازد. ژنتیک زبان به عنوان زیر مجموعه ای از زبان شناسی زیستی وظیفه ی ردیابی مؤلفه های ژنتیکی را در شکل گیری و ادراک زبان بر عهده دارد. اگر چه تئوری های متنوعی در رابطه با منشأ زبان تا به امروز مطرح شده است، اما بی گمان نوعی تکامل یافتگی ژنتیکی جهت برخورداری از تکلم را به خصوص با توجه به دستاوردهای علمی اخیر می توان از اصلی ترین ملزومات این توانمندی تلقی کرد. در طی سال های اخیر، محققان با شناسایی ژن های معیوب در طیفی از اختلالات زبانی، به وضوح نیازمندی دستگاه تکلم به صحت عملکرد این ژن ها را تأیید کرده اند. با این حال، کماکان در پاسخ به این سؤال کلیدی درمانده ایم که «آیا وجود و صحت عملکرد این ژن ها و در یک نگاه وسیع تر، تجهیزات و تمهیدات ژنتیکی به خصوص به لحاظ تکاملی و منشأ زبان، تنها شرط لازم جهت برخورداری از تکلم هستند و یا شرط کافی؟». در این مطالعه ی مروری، جنبه هایی از تکامل زبان و ژنتیک اختلالات تکلم همراه با پیشرفت های چشمگیر و مطالعات جدید در این زمینه مورد بحث قرار گرفته است.
similar resources
رمزگشایی ژنتیک زبان و تکلم: دیدگاه ژنتیکی بر عناصر عملکردی
زمینه و هدف: مدت زمان مدیدی است که تصور میشود توانایی انسان برای کسب قابلیت زبان توسط ساختار ژنتیکی او کد میشود. با این حال، تنها به تازگی شواهد ژنتیکی متعددی برای اثبات اساس ژنتیکی احتمالی ِزبان در دسترس است. در طول دهه گذشته، واریانتهای ژنتیکی مختلفی شناسایی شدهاند که ممکن است افراد را به جنبههای مختلف اختلالات زبان مستعد کنند. اختلالات زبان و گفتار طیف گستردهای از شرایط با فنوتیپهای هت...
full textمروری بر کتاب« شواهد و تکامل
کتاب شواهد و تکامل را میتوان تلاشی دانست در تطهیر نظریۀ تکامل، از گناه آغازینی که از بدو تولد بدان متهم شدهاست؛ گناه آزمون ناپذیر بودن، که حیاتی دوگانه را برای این نظریه رقم زدهاست: تکامل در قرن بیستم از سویی به نماد جهتگیریِ علمی نسبت به طبیعت تبدیل شدهبود و از سوی دیگر به نظر نمیرسید ملاکهای علمی بودنِ یک نظریه (مثلا ملاک تمیز پوپر[1]) را برآورده کند.
full textMy Resources
Save resource for easier access later
Journal title:
مجله دانشکده پزشکی اصفهانجلد ۳۲، شماره ۳۰۱، صفحات ۱۵۰۹-۱۵۲۹
Keywords
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023